Nästan hemmagjord pyttipanna
Pyttipanna. Enkelt och gott, perfekt när du har rester i kylen. MAn kan i princip ha i allt man tycker är gott :)
Vi fuskade dock lite...
Koka potatis. Bättre för lite kokt än överkokt. Är den för överkokt blir den lätt väldigt mosig när man steker den.
Hacka potatis, korv, köttbullar och lök i lagom stora bitar.
Krydda med salt, svartpeppar grillkrydda och oregano.
Stek allt i en stekpanna tills allt är varmt och fått färg.
Servera med ekologiska rödbetor och stektägg!
Smaklig måltid!! / Mia

Lax med senapssås
Marinera laxfiléerna i soja, olivolja, persilja, salt och peppar. Kryddorna kan man variera hur som helst beroende på vad du är sugen på. Ju längre laxen får ligga i marinaden desto godare blir den.
Lägg filéerna i en ugnsfast form med lite smör i botten och låt tillagas i ugnen, 200 grader i kanske 25 minuter.
Vi åt laxen med kokt potatis och en god sås som jag gjorde genom att blanda vanlig yoghurt, en vitlöksklyfta, färsk persilja, peppar, salt och en ganska stor klick med Johnnys senap. Riktigt gott och enkelt blev det!
/Emma
Ost- broccoli- och skinksås
Blanda smör och mjöl i en kastrull (som rymmer hela såsen). Hur mycket mjöl beror på hur tjock sås man vill ha.
När smöret smält häll i havredryck (mjölk eller matlagningrädde) under omrörning till önskad mängd.
Låt allt koka upp. Krydda med Aromat och svartpeppar. Inget salt, aromat är väldigt salt!
Häll i en halv hackad lök, kalkonskinka och broccoli.
Stäng av plattan
Blanda i riven ost under omrörning. Viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig!
Servera med pasta och sallad!
Smaklig måltid // Mia
Wok med jasminris
Färs strimlade morötter och lök.
Efter några minuter tillsätter du strimlad vitkål.
Häll i quornbitar.
Krydda med kockens söta chilikrydda, ingefära och salt.
Fräs allt tills quornen tinat och vitkålen börjat bli lite genomskinlig.
En god kall sås gör du på creme fraiche som du blandar med salt, cheyenne peppar, ingefära, söt chilikrydda och vitlök.
Servera med jasminris
Samklig måltid / Mia
Tacopaj a la Tobbe o Mia
Tips är dock att använda fett i degen så att den blir sprödig och god.
Nu till själva fyllningen.
Stek köttfärs. Häll på en påse tacokrydda
När köttfärsen är klar häller du i en hackad lök, en burk majs, en burk annanas, paprika.
Självklart kan du ha i vilka grönsaker som passar varma i.
Vegetarisk? Byt köttfärsen mot quornfärs eller liknande!
När degen förgräddas klart häller du på fyllningen.
Rör ner riven oct i en burk creme fraiche och bre blandniningen över köttfärsen.
Strö med lite extra riven ost.
Grädda i 225 graderi ca 15-20 min eller tills osten mät och fått en gyllenbrun färg.
Severa med sallad och tacochiops!
Smaklig måltid!

smoothie

Sesampanerad squash

Deg
Med deg kan man göra mycket!
så som Pizza paj och piroger!
Just idag blev det piroger!
Det som är bra med det som man har deg till är att man kan fylla degen med vad man vill och tycker om!
En annan sak som är bra med deg bra är att man inte behöver följa något recept, eller jag gör det aldrig :P
Allt du behöver är en ugn som är 225 grader varm
Mjöl (vete, graham, råg, durumvete... )
Västska (Vatten, mjölk, filmjölk, yoghurt, havre/soja-dryck... )
Fett (Olja, Smör)
Eventuelt kryddor och ägg till pensling
Det som är inom parentes är det man kan välja mellan. Fettet kan man utesluta, men gör degen lite spröd
Häll upp mjölet och häll på vätska och fett, balanda allt till en deg!
Gör man paj ska degen förgräddas ca 10-15 min innan man lägger i fyllningen.
Degen som är beskriven passar sig inte jättebra till bröd, den vill gärna ha något att jäsa på, annars funkar själva grundidén bra även på bröd :D
Vad man har i degen är upp till en själv, bara fantasin sätter stopp.
Ibland måste man misslyckas lite med maten för att hitta sina pärlor!!

Pirogbulle med vegetarisk köttfärssås och spenatsallad med gurka och fetaost
Potatissoppa

Jag hittade det här receptet på Hemköp när jag gick in där för att försöka komma på vad jag skulle äta ikväll. Var ett sånt där lösblad från Arla. Perfekt eftersom jag hade några potatisar hemma som behövdes göras något med.
Hacka och fräs en lök i lite smör och olja i en kastrull. Dela tre-fyra potatisar i mindre bitar och lägg i dem tillsammans med åtta deciliter vatten och tre grönsaksbuljongstärningar. Låt koka i ungefär en kvart.
Mixa (jag har ingen stavmixer så jag mosade lite med en potatismosare istället) så slätt som du önskar och tillsätt två och en halv deciliter matlagningsgrädde. Koka upp och krydda med färsk persilja, en vitlöksklyfta, salt och lite vitpeppar.
Servera med keso. Mumsigt:)
/Emma
Chili-tomatsås med tofu
Jag hackade lök och röd paprika och fräste i olivolja tillsammans med färsk persilja, peppar och salt. Efter ett tag la jag även i tärnad tofu och kryddade med cayennepeppar, oregano och soya. Efter några minuter hällde jag på en burk krossade tomater, lite vatten och en burk créme fraiche - paprika & chili. Det fick sedan puttra i kanske 7-8 min samtidigt som jag smakade av med lite mer oregano.
Denna goda sås avnjöt jag tillsammans med spagetti men jag tror absolut att den kan vara minst lika god till ris. Ett hett tips är sallad också, men jag var för lat för att skära upp nån.
Det jobbiga är att jag åt en jättestor portion... Sen kom jag på att jag borde tagit en bild. Alltså fick jag trycka i mig den här portionen också efter att kortet tagits. Det var godare än det ser ut. ;)

/Emma
Bilder

Spagetti med vegetarisk köttfärssås

Pasta med kräft- och räksås
(Jag la dem i inläggen också /Emma)
God sallad

Först kokade jag upp Icas "små små goda ekologiska pastasnäckor", när de var klara sköljde jag dem med kallt vatten för att de skulle svalna snabbare och ringlade sedan över lite olivolja.
Salladen bestod sedan, förutom pastan av gårdssallad (friséesallat, lollo rosso och rosésallat, köpte en färdigblandad påse), rädisor och fetaost. Allt från Icas I ♥ eco-sortiment. Jag hällde på lite mer olivolja och kryddade med svartpeppar och en spansk salladskrydda som innehåller bl.a. lök, paprika, citron, vitlök, chili, dragon och tomat.
/Emma
Pasta med kräft- och räksås
Måndagar är Middagsdag för mig och mina gamla Linköpingsvänner.
Denna gång var vi hos mig.
Rätten jag lagade är väldigt enkel och perfekt om man ska laga till många!
Det blev hela 7 portioner.
Hacka lök och fräs den med smör och en stor vitlöksklyfta, i kastrull.
Tillsätt en burk ekologisk Creme fraiche och ca 1,5 dl ekologisk matlagningsgrädde
Häll i spadet från 1 bruk kräftstjärtar, 330g nettovikt.
Krydda av med salt, vitpeppar.
Tillsätt lagom mängd sockerärtor.
Är såsen nu för tunn kan man göra en enkel redning på maizenamjöl eler liknande, till önskad tjocklek.
Sist tillsätter du kräftstjärtarna och en hel burk, 330g, med räkor utan spadet!!
Låt koka i ca 2 min eller tills allt blivit varmt.
Servera med pasta (jag använde ett helt paket tvåfärgad bandspagetti, 500g) och babyspenatsallad!
Smaklig måltid! / Mia
Spagetti och vegetarisk köttfärssås
Jag börjar storslaget med en klassiker!
Istället för qournfärs använde jag Kung Markatta sojagrytbitar som jag mixade tills de blev småbitar.
Det gör inget att det blir typ mjöl av ganska mycket!
Ned i en stekapanna och häll över lagom mängd vatten, så att allt täcks. Jag använde ca 3 dl hela bitar.
I vattnet löste jag även en halv köttbuljongtärning. Kan självklart uteslutas om man inte äter kött!!
Låt koka upp!
Häll i en burk ekologiska krossade tomater, hackad lök och rivna morötter.
Krydda med salt, peppar, soja, basilika och vitlök om man så vill!
Låt det hela puttra i ca 5-10 min!
Servera med pasta och sallad!

Korv och makaroner
Idag till exempel åt jag korv, makaroner och stekt ägg med gurksallad och ketchup till. Sjukt najs kombination faktiskt! Rekommenderas om ni är sugna på något enkelt (och fett :P).
Så här kan man också äta korv och gurksallad om man vill.

Scan.se
Bloglovin'
Här kommer ett litet tips från mig.
Om du gärna vill följa oss och se när vi lägger upp nya recept men tycker det är tråkigt att gå in varje dag och kolla om det ändå inte kommer upp något nytt.
Gör då såhär: bli medlem på Bloglovin' och följ oss där. Man loggar bara in på bloglovin.com och så kommer en hel lista upp med uppdaterade inlägg hos alla de bloggar du valt att följa.
Jag kan t.ex. förvarna om att det antagligen inte blir mycket mat lagat under helgen p.g.a. vissa festligheter som sker här i Linköping. Men nästa vecka är vi tillbaka!
För att följa oss, klicka här.
/Emma
Saffransgryta med quorn
Hacka en lök och en röd paprika fint och fräs i smör på medelhög värme tills det blir mjukt. Tillsätt lite matolja och bryn även quornbitarna i några minuter.
De här är riktigt goda, jag brukar inte gilla andra sorter. Tog ungefär en halv påse till denna grytan.
Häll sedan på en burk créme fraiche - saffran & tomat och späd med vatten till lagom mängd. Koka upp och låt sedan puttra i ungefär en kvart. Krydda med salt, peppar, garam masala och starkt paprikapulver.
Servera med quinoa och njut :). Det blev ungefär fyra portioner. Vill du göra mer behövs fler burkar med créme fraiche.
/Emma
Fantastisk mat!
Hej och välkommen!
Du har just hittat till en underbar matblogg skriven av Emma och Mia.
Här delar vi med oss av våra bästa recept. Mest för att vi ska kunna inspirera varandra. Blir ni andra också sugna är det ju bara ett plus i kanten :).
Snygg design och sådant kommer så småningom. Först fokuserar vi på något smarrigt recept.
Puss och kram!